Jag ska skriva en bok

Ja det ska jag. Nu har jag bestämt mig. På riktigt. Jag har tänkt på detta, länge. Om man inte kan släppa en idé som man har i det mentala så måste man göra den till verklighet, få ut den svart på vitt. En bra idé försvinner inte i första taget. Här kommer jag att bjuda på första kapitlet och jag vill ha feedback, massor av feedback. Så lämna en kommentar. Tack!

 

Kapitel 1 – Sanna

”Det här är ett hån mot hela kåren. Först så sänker de kraven för att bli antagen till Polishögskolan och nu höjer de ingångslönen till samma lön som vi har, vi som har jobbat cirka fem år”. Daniel suckade tungt och svor tyst för sig själv.

”Men det är väl bra om de höjer ingångslönen? Då höjer de också statusen på yrket och rätt personer kommer att söka sig till polisyrket”. Sanna försökte låta hoppfull och log mot sina kollegor.

Kollegorna såg trötta ut. Det var lördag och nattpass. Klockan hade precis slagit 04:30 och stadens gator började tystna. Det hade varit en hektisk och intensiv krogkväll med mycket fylla och flera slagsmål. Sanna öppnade en celsius och klunkade i sig den läskande drycken för att få lite extra energi. Det var 2,5 timme kvar av passet. De tröttaste och i regel lugnaste timmarna på dygnet. ”1-0 order Medelpad, 13-1100”. Radions anrop fick kollegorna att vakna till. ”00 lyssnar, stationen” svarade Sanna. ”Då har vi en våldtäkt på Navet, Sundsvalls busstation”. ”00, vi styr. Slut kom”. ”Tack för det, 1-0 kommer med mer information på individ. Klart slut 1-0”.

”Våldtäkt på Navet, det är säkert några pundare som varit i farten” sa Daniel med ett uns av hat i tonen.  ”Det vet vi inte” sa Johanna bestämt ”det kan vara vem som helst, vi är alla människor”. Johanna var yttre befäl och tyckte inte om Daniels hatiska ton. Daniel hade en förmåga att gnälla över allt och alla. Han hade blivit en bitter ingripandepolis efter endast fem år i tjänst. Sanna tog på sig jackan och tog ett djupt andetag. ”Redo?” frågade Johanna. ”Alltid redo” sa Sanna och log. De gick ner i garaget och hoppade in i bussen.  Johanna slog på blåljus och sirener och styrde i full fart mot Navet. Navet var känt som det ställe i Sundsvall där alla knarkare hänger. De säljer knark öppet på gatan och de senaste åren hade det blivit mer ungdomar som hänger där också. En riktigt tråkig utveckling för staden och Sanna kände sig ofta maktlös inför situationen. Hur skulle Polisen kunna rå på all narkotika och det stora missbruket? De plockade in folk var och varannan dag för urinprov och de hittade narkotika i både trosor och kalsonger. En tjej hade till och med stoppat upp en stor påse med cannabis i analen för att försöka komma undan.

”1-0 till 13-1100” radiooperatören hade riktat ett individanrop till Johanna och Sanna. ”00 lyssnar, kom” svarade Sanna. ”Det vi har just nu är en misstänkt överfallsvåldtäkt på Navet. Det ska röra sig om två gärningsmän och målsägande sitter just nu inne på Mc Donalds med personal därifrån som larmat. Vi har inget signalement på gärningsmännen i detta nu. Målsägande heter Viktoria, kom”. ”Det är uppfattat, vi är på plats nu. Slut kom” svarade Sanna. ”Uppfattat, klart slut”. Johanna parkerade bussen utanför Mc Donalds och tog på sig den slitna båtmössan. Sanna såg verkligen upp till Johanna. Johanna hade jobbat i tio år, gjort utlandstjänst, blivit yttre befäl och hade en väldigt positiv och sund syn på människor och livet. Johanna kunde tänka utanför Polisens lite fyrkantiga box och hon hade inga problem med att sätta bittra kollegor på plats. Sanna tog på sig sin båtmössa och hoppade ut ur bussen. ”Du får hålla ett kort inledande förhör med kvinnan, försök att få fram ett signalement på gärningsmännen så fort som möjligt och om hon vet vilken riktning de försvunnit åt” sa Johanna till Sanna. ”Absolut” sa Sanna och öppnade dörren till Mc Donalds.

Där inne satt en ung kvinna, kanske 20 år, med utsmetad mascara runt ögonen, långt mörkt hår, smal kroppsbyggnad och trasiga byxor. Hon såg skärrad ut och skakade i hela kroppen. Bredvid henne satt en mörkhyad man som försökte trösta henne. ”Hej” sa Sanna och satt sig ned bredvid kvinnan. ”Jag heter Sanna, är det du som är Viktoria?”. Den unga tjejen nickade. ”Det är jag som larmade” sa den mörkhyade mannen. ”Vi hade precis stängt och hon kom inspringandes här”. ”Tack för din hjälp, jag skulle behöva prata med Viktoria” sa Sanna. ”Absolut” sa mannen och rörde sig in mot köket. Sanna tog fram penna och block, hon skrev ned tiden för påbörjat förhör. ”Kan du berätta för mig vad som har hänt? Börja gärna med gärningsmännen, hur såg de ut och vart försvann de?”. ”Jag vet inte, allt gick så fort. Jag var på väg hem. Jag tänkte gå hem till Haga. Det kanske var dumt att gå själv nu, jag vet, men det är inte så långt. Jag har gått hem själv från krogen tidigare och det har alltid gått bra”. Hon grät samtidigt som hon pratade och vågade knappt ha ögonkontakt med Sanna. ”Jag hade precis kommit fram till bron som leder över ån, då greppade någon tag i mig. Jag trodde först att det var en kompis som ville jävlas men personen släppte inte taget och då förstod jag att något var fel. Jag vände mig om och såg en person jag aldrig sett förut. Han var kanske 40 år, ljus i hyn, han hade en tatuering på halsen och en stor grön dunjacka. Han sa åt mig att hålla käften och la en hand över min mun. Jag försökte skrika och bita honom men det gick inte. Han drog in mig bakom skaterampen och la ned mig på marken”. Viktoria tystnade och torkade bort en tår från kinden. Hon hade pratat väldigt forcerat, hon var uppenbart i chock och hade svårt att andas. ”Ta den tid du behöver” sa Sanna.

Johanna stod bredvid Sanna och lyssnade på samtalet. Johanna ropade ut signalementet på gärningsman nummer ett på radion och skickade ut övriga patrullbilar för att söka efter gärningsmannen. Viktoria hade samlat nya krafter och fortsatte berätta. ”Han la ned mig på marken. Han la mig på mage så jag såg ingenting. Han drog ned mina byxor med ena handen och höll den andra handen för min mun. Jag försökte bita honom på nytt, då drog han mig i håret. Han sa att jag var en slyna som skulle hålla käften och bli knullad. Allting gick så fort. Det kändes som att han först petade in ett finger i mig, sen tror jag att han stoppade in den. Jag försökte tänka på något annat. Jag vet inte hur länge han höll på, det kändes som en evighet. Efter en stund slutade han men då kom det fram någon annan”. Viktoria började skaka på nytt och hyperventilerade. ”Ta ett djupt andetag Viktoria, du är jätteduktig. Försök att andas djupt.” Sanna la en hand på Viktorias axel. Viktoria tog ett djupt andetag. ”Han sa att han var klar och släppte taget om min mun. Jag skrek rakt ut och då fick jag ett slag över huvudet. Jag vet inte vem det var som slog mig men jag vet att de var två stycken. De stod och pratade med varandra. Sen började allting om igen. Jag kände något i mig. Det gjorde ont”. ”Såg du den andra personen?” frågade Sanna. ”Nej, men han bröt på svenska. Han lät ung men jag vet inte”.  Johanna tog ett steg fram mot Viktoria. ”Viktoria, vet du i vilken riktning de försvann?”. ”Nej, jag låg på magen och såg ingenting. De gick därifrån. De skrattade när de gick. Jag låg kvar en stund och bara grät, sen gick jag hit och fick kontakt med personalen som hjälpte mig”. ”Okej” sa Johanna och såg fundersam ut. ”Du har gjort allting rätt Viktoria, det är viktigt att du inte lägger någon skuld på dig själv. Nu vill vi att du följer med oss upp på sjukhuset där en läkare ska få göra en undersökning på dig sen ska min kollega hålla ett mer ingående förhör med dig. Känns det okej?”. ”Ja, absolut”.  ”Innan vi åker upp till sjukhuset så vill jag att du pekar ut platsen där det inträffade, då kan vi spärra av den och försäkra säkra spår från gärningsmännen” sa Johanna och tittade på Viktoria som nickade nervöst.

De gick ut till polisbilen, Sanna och Viktoria hoppade in där bak och Johanna satt sig bakom ratten. Då såg Sanna ett bekant ansikte, det var Moa, Sannas lillasyster. ”Vänta, jag måste bara göra en sak” sa Sanna och hoppade ut ur polisbilen. Moa vinglade fram över gatan tillsammans med en kille som såg betydligt äldre ut. Sanna sprang fram till Moa och tog tag i hennes arm. ”Va fan” sa Moa och vände sig om. ”Sanna, fan vad du skräms”. Moas pupiller var stora som tefat och hon luktade sött. ”Moa, vart är du på väg? Klockan är nästan fem på morgonen. Och vad har du petat i dig? Du stinker cannabis”. ”Lugn syrran, jag kan ta hand om mig själv. Jag har bara rökt lite, det är bra för nerverna. Jag är ingen barnrumpa, jag vet vad jag gör. Ska du inte hälsa på min pojkvän?”. Moa tittade på den äldre killen som stod bredvid henne. Sanna tittade mot honom, han såg ganska bra ut men hade stora påsar under ögonen och var uppenbart påverkad av något. ”Ante”, han sträckte fram handen mot Sanna som skakade den snabbt. ”Sanna”, hon försökte låta trevlig men kände hur hon kokade på insidan. Vad var det här för idiot som hennes lillasyster hade börjat hänga med? Han såg inte ut som en riktig pundare men han såg heller inte ut som någon man vill ta hem och presentera för mamma och pappa. ”Jag måste åka, det har hänt något” sa Sanna och gav Moa en sträng blick innan hon skyndade tillbaka till bussen.

”Vad är det som händer?” frågade Johanna bekymrat när Sanna hoppade in i bussen. ”Det är lugnt, min lillasyster är lite på fyllan bara”. Johanna skrattade ”ung och oförstörd, tänk så härligt”. Viktoria satt tyst och stirrade tomt ut genom bilrutan. Hon pekade ut brottsplatsen och den spärrades av för teknikerna som skulle komma dit dagen efter och försöka säkra spår. De åkte sedan upp till sjukhuset där Sanna fick hålla ett mer ingående förhör med Viktoria och läkaren fick göra en vaginal undersökning på Viktoria. Det knöt sig alltid i magen när Sanna klev in på sjukhuset. Hon mådde nästan lite illa av de vita väggarna och allt ljud från övervakningssalarna. Det pep obehagligt överallt och från ett rum kunde man höra en man som jämrade sig. Det lät som att han hade riktigt ont. Sanna beundrade verkligen sjukhuspersonalen, inte minst de som jobbade på akuten.

Innan de lämnade sjukhuset så kom en ung kille fram till Sanna. ”Hej, du ser trött ut. Vill du ha kaffe?” han log mot Sanna med sina mörka ögon. ”Vi ska precis åka, men tack ändå” sa Sanna och gick förbi honom. ”Sanna för fan” det var Johannas röst, ”du kan ju inte bara snäsa av honom på det där sättet, han är ju jättesöt”. Sanna vände sig om och tittade på killen som erbjudit henne kaffe. Han bar en brosch med texten ”Jesper, sjuksköterska”. Jesper hade mörkt lockigt hår och snälla mörka ögon. Han bar upp sjukhuskläderna riktigt bra. ”Klockan är över sju, vi har jobbat hela natten, jag är inte upplagd för Jesper och hans kaffe just nu” sa Sanna och gäspade stort. ”Skyll dig själv, hade jag varit singel så hade jag tagit den där kaffekoppen och Jespers telefonnummer. Men det kan du göra nästan gång, ni lär ju träffas här uppe igen”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *