ÅR 2020 – SAMMANFATTA ÅRET SOM VARIT OCH TA SIKTE MOT DET SOM VÄNTAR

Jag tror att det är viktigt att sätta sig ned och både sammanfatta det år som varit och ta sikte mot det nya året och få ned sina tankar svart på vitt. Det blir mer verkligt då vilket innebär att det blir lättare att förstå vad man åstadkommit och vad man vill åstadkomma.

Vi börjar med år 2019. Det har utan tvekan varit det bästa året i mitt liv. Vår lille Ture kom till världen och den kärlek jag/vi känner för denna lilla varelse är helt obeskrivlig. Åtta månader av året spenderade han i min mage och resterande fyra utanför. Jag har lärt mig mycket om mig själv och framför allt min kropp. Jag har inte minst fått en ny respekt för min kropp och kvinnokroppen överlag. Det är helt fantastiskt att ett liv kan växa inuti våra kroppar under nio månader, komma ut och sedan börjar kroppen återgå till det normala igen. Tack kroppen för att du orkar!

År 2019 blev också året då vi köpte radhus och det kändes som hemma från dag ett, det är här vi ska vara. Vi har målat lite väggar, moderniserat trappen och gjort detta radhus till vårt. Det är inte bara en bostad, det är ett hem. Det är roligt med lite små hemmaprojekt och de fortsätter till våren och sommaren.

Jag har lyckats hålla igång hyfsat bra med träningen under året med tanke på den stora omställningen och påfrestningen som den gått igenom. Jag hade en bra graviditet då jag endast mådde illa första trimestern och hade lite foglossning under den andra trimestern. Jag har styrketränat, simmat och cyklat.

Det första steget i min återhämtning efter förlossningen var att ladda ned ”mamma mage appen”. Med den tränar man upp sin bäckenbotten och börjar aktivera magmuskulaturen. Det är lätta övningar som kanske inte känns som att de är så mycket för världen men ibland är det de små sakerna som gör den stora skillnaden.

Efter förlossningen har jag cyklat, styrketränat och promenerat med barnvagn. Kroppen börjar sakta men säkert att komma tillbaka och jag är förvånad över hur mycket krut det finns kvar i cykelbenen. Jag tyckte att jag hade tappat mycket lår- och sätesmuskler men det går ändå hyfsat fort att träna upp dessa igen.

Det var en lång och tuff förlossning men i det stora hela så har kroppen fixat allt detta med bravur och jag är oerhört tacksam över vart jag står idag, både kroppsligt och självklart att bebis mår bra. De dygn vi spenderade på neonatal efter förlossningen var de längsta och tuffaste dygnen i mitt liv.

TACK 2019, nu tar vi sikte på 2020!

År 2020 blir året då jag kommer tillbaka till cykeln, förhoppningsvis stärkt av både graviditet, förlossning och mammalivet. Mitt stora mål med cyklingen år 2020 år är att börja cykla MTB och stå på startlinjen (och förhoppningsvis ta mig över mållinjen) i Cykelvasan i mitten av augusti.

Cykelsäsongen är dock lång och jag kommer självklart cykla mycket på min landsvägscykel. Första motionsloppet som jag är anmäld till är Siljan Runt 16 mil. Tanken är att jag och pappa (och kanske ett gäng damer) skall cykla detta lopp ihop. Vi kommer inte sikta på någon specifik tid utan vi skall hålla ett skapligt tempo och stanna och fika i depåerna. Det ser jag verkligen fram emot! Dalarna är vackert och detta är i min mening ett av Sveriges vackraste cykellopp.

Det blir mycket cykling år 2020, först i spinningsalen och på trainern under vintern och sedan på MTB och racer under vår och sommar. Jag ska styrketräna minst en gång i veckan, detta för att vara stark i coren, förebygga skador och slitningar på cykeln och inte minst för att vara snäll mot mammakroppen. Utöver detta så blir det förhoppningsvis en del simning och kanske till och med löpträning. Vi bor nära mycket fina stigar och löpning är en enkel motionsform som inte behöver ta så lång tid.

Men de första målen jag har för år 2020 är att promenera mera. Jag tänkte avsluta och börja året med en stegutmaning, 10 000 steg om dagen i 7 dagar. Promenader är bra för kroppen och det känns som en riktig kickstart inför övrig träning som år 2020 kommer att bjuda på.

Början på år 2020 blir förhoppningsvis också en tid då jag blir godkänd Mamma Stark tränare. Mamma Stark har en hemsida som arrangerar aktiva barnvagnspromenader. Man promenerar i rask takt och kör både styrke- och uthållighetsövningar med fokus på mammakroppen. Jag har blivit godkänd på ett teoretiskt prov och har ett praktiskt prov kvar där jag ska filma ett pass som jag instruerar. Håll tummarna för mig!

Mycket av fokuset år 2020 ligger på träning och detta är ju främst en sida för just träning men det blir såklart mycket andra spännande utmaningar både i form av jobb och resor. I februari går jag tillbaka och jobbar 30% och i maj eller början av juni planerar jag och min syster att åka på en weekend till Edinburgh.

Som jag nämnde tidigare så fortsätter hemmaprojekten. Den mindre vackra och korkmattan från 80-talet som vi har i både hall och kök skall bort och in ska ett trägolv i laminat. Både uteplatsen på framsida och baksida skall byggas om. Åh vad jag längtar!

År 2020 kommer bli året då lilleman fyller 1 år och det kommer vara ett år fullt av spännande ögonblick då man får följa hans utveckling från att krypa till att stå och gå. Vilken grej!

Det viktigaste i livet är familjen och jag kommer att spendera så mycket tid jag bara kan tillsammans med dem. Vi är lyckligt lottade som har varandra.

Vilka är dina mål och drömmar för år 2020?

Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like