ATT BÖRJA TRÄNA EFTER FÖRLOSSNING

Äntligen! Nu är bebis nio veckor och min kropp har läkt ihop så pass mycket så att jag får börja med fysisk träning igen. Hur underbart?! Det går inte riktigt att sätta ord på känslan men jag tänkte i alla fall berätta lite om mina första träningspass efter efterkontrollen hos barnmorskan.

I onsdags var jag på min efterkontroll hos barnmorskan. Hon gjorde en gynundersökning där jag bland annat fick knipa i tio sekunder. Mitt knip var helt okej och jag fick grönt ljus för att börja träna igen. Det är absolut ingen självklarhet att allt är okej där nere efter nio veckor och att man har ett knip som fungerar. En del får vila längre och andra får operera. Så jag är väldigt glad över att allt har gått som planerat och att jag nu får börja träna.

Mitt första pass efter efterkontrollen blev ett gympass på Friskis & Svettis. Det är helt okej att ta med sig barnvagnen in i gymmet, det vill säga så länge bebis ligger i vagnen och INTE är på golvet. Det är väldigt tacksamt att träna med bebis på Friskis. Lokalerna är stora, öppna och ljusa och det är lätt att ta sig fram med barnvagn. Ljudnivån på musiken i högtalarna är helt lagom vilket också är skönt när man har bebis med sig. Det finns en del mer privata ytor med soffor där man kan sitta och amma vilket också är ett plus i kanten. Det är alltså inga konstigheter att träna med en liten bebis på gymmet, testa dig fram och se vad som fungerar för dig.

Gympasset blev 20 minuters uppvärmning på crosstrainern, sedan körde jag fyra olika styrkeövningar för överkroppen och avslutade sedan med 10 minuter på crosstrainern. Jag gillar att starta och avsluta passen med konditionsträning, då är jag varm i kroppen innan styrkeövningarna och kan “skaka ur” kroppen efteråt. Jag trodde att jag skulle ha träningsvärk dagen efter men jag hade faktiskt inte det, vilket antingen innebär att jag tog i för lite eller att jag är i bättre form än jag trodde att jag skulle vara. Kanske en kombination? Men det är viktigt att skynda långsamt, jag har trots allt varit gravid i nio månader och sedan genomgått en förlossning.

Igår var det dags för mitt andra träningspass efter efterkontrollen. Jag åkte och hämtade ut min MTB från service på Sportson och tog sedan ett varv på femkilometersslingan där vi bor. Det är mycket backar så jag fick ta i ordentligt och flåsade på rejält. Det känns faktiskt en del i kroppen idag, en skön träningsvärk som jag inte känt på ett tag. Jag har svårt att hålla igen på cykeln så jag tog i ganska bra igår.

Det är så härligt att komma igång med träningen igen, kroppen jublar av alla endorfiner som springer (cyklar?) runt i kroppen! Nu är målet att försöka köra 3-4 pass i veckan, både MTB, spinning och styrketräning. Utöver det så blir det självklart en hel del barnvagnspromenader. Det ska bli så roligt att bygga upp kroppen under hösten och vintern och sedan få köra igång ordentligt med cykelsäsongen år 2020. Det stora målet nästa år är Cykelvasan som är i mitten av augusti vilket känns skönt, då har jag en hel cykelsäsong med både racer och MTB innan loppet går av stapeln.

Om ni vill följa min träningsresa via instagram så har jag ett nytt konto under namnet “cyklamedsofia2.0” med fokus på träning.

Hur tränar ni efter er förlossning? Dela gärna med er i kommentarsfältet.

Kram på er!

Dagsformen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like