Att träna som gravid – Första trimestern

Jag tänkte skriva ett inlägg om mina mål för 2019. Mål jag behöver för att bli en bättre cyklist. Bättre som i starkare och uthålligare. Nu har dock livet andra planer.

Planer som vi – jag och min sambo – hade hoppats på att de skulle bli verklighet, men man vet aldrig med livet och kroppen. Men nu blev det som planerat, vi är gravida och jag är just nu i vecka 13 vilket innebär att trimester 1 – de första tolv veckorna – har passerat. Det innebär också att vi har avverkat en tredjedel av graviditeten.

Tiden har gått fort men samtidigt så känns det som att vissa dagar och veckor kryper fram i snigelfart. Tröttheten kommer och går, illamåendet likaså. Kroppen vill och behöver träna men kan såklart inte träna på samma nivå som tidigare. Jag har gjort omfall när det kommer till träningsmålen för år 2019 och därmed också omfall i hur jag ska träna.

Mitt mål är nu att fortsätta träna så mycket som kroppen kan och orkar. Jag måste lyssna på kroppen, det är prio nummer ett.

CYKLING

Cykling är skonsam träning även under en graviditet så jag ska fortsätta gå på spinning och cykla på trainern här hemma… som just nu har punktering på bakdäcket men det är lätt och snabbt fixat, jag måste bara få tummen ur och köpa en ny slang.

Jag kommer vara stor och rund om magen till sommaren då det är dags för utesäsongen, den som jag varje vinter längtar brutalt mycket efter, men den här sommaren kommer såklart inte innebära någon landsvägscykling. Jag kanske cyklar lite på min “kärringcykel” och det kommer bli fortsatt trainer och spinning. Det kommer att räcka och bli över, att vara ute på racern med kulan är inget alternativ. Tänk vad taggad jag kommer vara för utesäsongen år 2020! Då ska jag cykla landsväg som aldrig förr.

STYRKETRÄNING

Förutom cykling så kommer det bli fokus på styrketräning under graviditeten. Jag har fuskat med styrketräningen under cykelsäsongen, det är så obeskrivligt roligt att cykla så då gör jag det mest hela tiden. Jag vet, man blir en bättre cyklist om man styrketränar men jag har helt enkelt inte haft den disciplinen. Nu måste jag dock ha disciplin, jag vill ha en stark och tålig kropp både under graviditeten, förlossningen och efteråt. Träning är bra ur så många olika aspekter, både som gravid och icke gravid. Det gäller bara att lägga träningen på rätt nivå.

VARIERAD TRÄNING

Det kommer säkert bli andra former av träning också. Promenader, lättare joggingrundor och kanske simning i slutskedet då det förmodligen är väldigt skönt att “flyta fram” med kulan. Varierad träning för att få en stark och uthållig kropp, vilket både jag och bebis kommer må bra av.

TRIMERSTER 1

Första trimestern har varit väldigt upp och ner när det kommer till träning. Första månaden visste jag knappt att jag var gravid så jag tränade på som vanligt med framför allt högintensiva spinningpass. Jag var dock sjuk en lång period så det var en hel del frustration som infann sig i kroppen när jag inte kunde träna som jag ville.

Efter första månaden så kom tröttheten som en riktig käftsmäll, då visste vi att vi var gravida så lyckan var total. Jag fortsatte att instruera i giropassen på Friskis. 90 minuter spinning med intervaller. Kroppen svarade inte som vanligt så jag fick lätta på motståndet, le och se glad ut. Det fungerade bra men i vecka tio så kände jag att kroppen behövde ett uppehåll från giropassen så jag tackade för mig och hoppas såklart på att vara tillbaka och instruera i spinningsalen om kanske ett år? Vi får se vad kroppen säger helt enkelt. Ingen stress.

Jag har fortsatt träna så gott som det går. Tröttheten och illamåendet samt en förkylning mellan vecka sex till nio gjorde att jag tappade en del träning men jag har under mina bättre dagar fått till ett och annat pass på gymmet.

Senaste veckorna så har kroppen levererat riktigt bra när det kommer till styrketräning, något som jag verkligen behöver efter det tidigare fusket med just styrka. Kroppen har dock inte varit sugen på att cykla men i fredags, för två dagar sedan, så hände något. Jag hoppade upp på spinningcykeln som vi har i gymmet på jobbet och jag trampade igång med lite intervaller. Kroppen svarade fint och idag så gick jag på ett 60 minuter långt spinningpass och kände mig i riktigt bra form med tanke på omständigheterna. Illamåendet kommer och går hela tiden men jag mår illa när jag sitter hemma i TV-soffan så då kan jag lika gärna må lika illa på spinningcykeln. Och efter ett träningspass mår jag oftast bättre.

Det viktiga är att göra allt med sunt förnuft och att LYSSNA PÅ KROPPEN! Tåls att säga många gånger.

Ja, här börjar vår resa mot vårt första barn och min resa mot att försöka träna och må så bra som det bara går hela vägen fram till förlossning och efter förlossningen. Vi tar en dag i taget och hoppas på att allt går som planerat. Nu längtar vi efter första ultraljudet och att få se bebisens hjärta slå för första gången. Vilken grej, livet alltså.

Kram på er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like