Att vara gravid är att vara levande – Vecka 17 till 21

Gravidvecka 20 har precis susat förbi och vi är nu inne i vecka 21. Helt otroligt vad snabbt tiden har rullat på de senaste veckorna.

Sist jag skrev något så var vi i vecka 16 och jag hade en graviddipp med tryckande huvudvärk som inte ville släppa. Jag började googla på havandeskapsförgiftning efter att min sambo nämnt det. Vi båda kände på oss att läget var lugnt men vi ville ändå kolla så att jag hade inte hade för högt blodtryck.

Jag åkte först ut till min storasyster som jobbar på Apotek, hon tog mitt blodtryck där och det visade 57 genom 77, med andra ord väldigt lågt. Jag och sambon åkte sedan upp till akuten där han jobbar och tog ett till blodtryck även där, det visade då 60 genom 90, något bättre men fortfarande lågt. Jag har dock lågt blodtryck även i vanliga fall så det var inget som oroade mig jättemycket, det enda som var jobbigt var tröttheten och yrseln som kunde smyga sig på lite nu och då.

Dagen efter att jag kollat mitt blodtryck ringde jag barnmorskan för att se om det fanns något speciellt jag kunde göra för att få upp mitt blodtryck lite. Hennes svar var precis vad jag var inställd på, det var bara att gilla läget. Hon sa åt mig att försöka lyssna på kroppen, vila ordentligt, äta på regelbundna tider, dricka ordentligt och träna om kroppen tillät det. Hon gav mig också ett “google-förbud” efter att jag berättat om mitt googlande, haha. Älskade barnmorskor, vad skulle jag/vi göra utan er?

Någon vecka efter detta så släppte huvudvärken något och energin började komma tillbaka igen. Denna gång lovade jag mig själv att inte fara och flänga lika mycket utan istället prioritera vila och att bara vara ännu mer. Jag har under min graviditet blivit mycket bättre på att vila och bara vara men det är svårt att gå från att vara en person som nästan alltid har något på gång till att vara en person som jobbar, tränar och i övrigt “bara” känner lugnet. Men lugn är ju faktiskt exakt det som min kropp behöver nu, det är ju trots allt en liten bebis som växer i min mage och tar en stor del av min energi.

Vissa dagar så slår det mig att vi snart är tre här hemma i lägenheten, det slår mig verkligen på riktigt. Detta är på riktigt. WOW!

Vecka 19 var det äntligen dags för… *trumvirvel*… ultraljud! Jag trodde inte att jag var nervös inför det men när vi satt i väntrummet kände jag att anspänningen fanns där och den var för en stund så stark så att den nästan gick att ta på. Barnmorskan kom ut i väntrummet, ropade upp mitt namn och gav mig ett stort leende och ett varmt handslag. Det kändes bra. Nervositeten släppte efter en stund inne på britsen och att sedan få se vår lilla bebis för första gången är det häftigaste jag har upplevt, livet togs till en ny nivå. Livet 2.0! Vi fick höra hjärtljudet, se hjärnhalvorna, en liten hand som vinkade och en tumme upp. Vi fick se en riktig liten rackarunge som busade på ordentligt i magen och det fick mig att känna en sådan obeskrivlig lycka och ett sådant obeskrivligt lugn.

Vår bebis mår bra inne i magen. Allt ser bra ut. Nu tror och hoppas vi att allt kommer att gå bra den andra halvan av graviditeten.

Det har gått 1,5 vecka sedan ultraljudet och vi har svävat på små moln här hemma… om de är rosa eller blå, det vill jag inte riktigt berätta än utan det håller vi för oss själva och de som finns i vår närhet. Det här inlägget är dock inte publicerat än, det är inget av gravidinläggen jag skrivit. Jag kanske publicerar dem efter förlossningen? Då vi på riktigt RIKTIGT vet att allt har gått bra. Graviditeten är trots allt något väldigt privat, speciellt och känsligt. Det händer så mycket i både kroppen och det mentala och just nu så vill jag hålla det för mig själv, det är dock väldigt skönt att skriva av sig om det. Och tänk vad roligt att kunna gå in och läsa detta om några år.

Nu är vi alltså inne i vecka 21 och den senaste veckan så har vi varit i fjällen och åkt slalom, något av det bästa jag vet. Det var svårt att hålla tillbaka i backarna, jag tänkte självklart på bebis och gasade inte på mer än nödvändigt men efter någon dag på hemmaplan så känner jag att kroppen är riktigt trött. Fem dagars skidåkning tar på krafterna, men det var också precis vad jag behövde. Få komma bort, vara med familjen, åka slalom och andas in fjälluft. Det är rätt så oslagbart i min värld.

Jag är otroligt tacksam över att kroppen får må såhär bra halvvägs in i graviditeten, jag känner mig lyckligt lottad. Kroppen är fantastisk.

Nu väntar vila och uppladdning inför en ny jobbvecka. Solen skiner, det är nio grader varmt och fåglarna sjunger vårsånger utanför fönstret. Helt fantastiskt!

Kram på er, vi hörs snart igen.

3 comments
Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like