Cykelåret 2016 – Sammanfattning

Cykelsäsongen ute på landsvägen är slut och jag vill skriva en liten sammanfattning. Jag vill skriva om höjdpunkter, motgångar, vad jag har lärt mig, människor jag lärt känna, om smått och stort. 

Förra året cyklade jag med Team Rynkeby Täby till Paris. En upplevelse för livet men jag tog mig lite vatten över huvudet. Jag jobbade treskift, bodde i Uppsala och skulle ta mig till Täby utan bil. Jag sov för lite, åt för dåligt och stressade för mycket. Jag blev sjuk, överansträngde mitt knä och gick på rehab hos sjukgymnasten sista veckan innan avfärd. Cyklingen till Paris blev framför allt en mental resa då jag ifrågasatte mig själv och vad som egentligen är viktigt. Det gäller att kunna sätta gränser för sig själv. Vad är realistiskt? Varför gör jag det här? Måste jag göra det här nu eller borde jag vänta? Det bästa hade varit att vänta med äventyret men tålamod är inte min starka sida så vänta fanns inte på kartan. Jag ångrar ingenting men jag har lärt mig massor. Den lärdomen tog jag med mig till detta cykelår som är det bästa hittills…

Det började i våras. Ett nytt medlemskap i Susanne Ljungskogs Team Sky Blue. Ett tjejnätverk där det handlar om att alla ska med och att man ska ha roligt. Ingen stress, ingen press. Jag hakade på några träningar med brudarna som från dag ett fångade mitt hjärta med en otrolig värme och gemenskap.

I slutet av april så drog jag, pappa och Alnö Race Team till Mallis för träningsläger. Höjdmeter som hette duga och ett starkt gäng herrar och damer. Det blev 6 dagars cykling med totalt 60 mil i benen. Det var då jag insåg vilken styrka jag byggt på mig sedan förra året. Kroppen svarade otroligt bra i bergen och jag kände att utvecklingen helt klart gått åt rätt håll.

Efter träningslägret så blev jag dyngförkyld, kroppen är inte van vid den typen av ansträngning. Jag vilade en hel vecka inför Skandisloppet 167 kilometer. Tyvärr så var inte den vilan tillräcklig. När jag cyklade till starten så stegrade pulsen i en lätt uppförsbacke så jag bestämde mig för att köra 85 kilometer istället. Hade jag varit riktigt klok så hade jag inte kört överhuvudtaget men jag är inte riktigt klok. Loppet gick bra, jag valde till och med att lämna laget och köra själv sista biten, jag ville ösa på rejält. Sagt och gjort.

Efter Skandisloppet så blev det fokus på vila under vardagarna för att sedan kunna träna på helgerna. Kroppen var inte riktigt återställd men den var på god väg. Under våren hade vi träningsläger på Wenngarn med Team Sky Blue. Cykling, föreläsningar, god mat och gemenskap. Det blev totalt 23 mil på två dagar. Då fick jag chansen att köra ihop med några brudar ur sub11 Vätternlaget. Det flöt på fint och känslan inför Vätternrundan var god.

Veckorna gick och jag gnetade på så gott jag kunde och kroppen svarade bra. Målet innan Vättern var minst 100 mil i benen och det klarade jag lätt efter 60 mil på Mallis. Jag drog till Eskilstuna och körde ytterligare ett motionslopp, Smérundan 104 kilometer. Ett mindre lopp på cirka 40 startande. Jag hittade tre starka karlar som jag körde med mer eller mindre hela vägen.

Veckan innan Vätternrundan så blev det fokus på vila och kortare cykelrundor. Med cirka 150 mil i benen så kände jag mig väl förberedd. Målet var sub11 och det kändes helt klart realistiskt. Sub10 lockade men det får bli nästa år. Vätternrundan blev ingen smärtfri upplevelse. En vurpa och krokig cykel hade kunnat sätta punkt för min resa redan efter 5 mil men jag och cykeln kunde trots detta cykla vidare och hela vägen in i mål. Jag kände mig stark hela vägen och kunde ligga framme och dra väldigt mycket. Vi rullade i mål på otroliga 10:23 och krossade därmed vårt uppsatta mål. Vätterunrundan 2017 och sub 09:30, here I come!

Efter Vätternrundan så tappade jag lite cykelsug. Jag hade en veckas semester och njöt av vila och ledighet. Men jag kände att det var dumt att kasta bort en riktigt bra form så jag anmälde mig till Bollnäsrundan i mitten av juli tillsammans med brudarna ur Alnö Race Team. Ett lopp på 10 mil som vi cyklade på 3 timmar och 7 minuter. Väldigt bra med tanke på hård motvind under vissa sträckor. Det kanske blir en ny runda nästa år med målet under 3 timmar.

Efter Bollnäsrundan så trappade jag sakta men säkert ned med cyklingen. Jag började fokusera på fjällvandringen i augusti och lade in mer styrketräning och löpning i träningsschemat. Jag bestämde mig dock för att delta i Sundsvalls Classics 50 kilometer och Polis-SM.

Sundsvall Classics blev en lärorik och regnig historia där jag drog på alldeles för hårt de första två milen. Jag låg själv längst fram och drog hela klungan sen väggade jag. Jag gick trots detta, regn och ensamkörning in på ett snitt över 30 km/h och en andraplats på damsidan. Nöjd tjej!

Polis-SM, 3 mil på en varvbana i Karlstad. Högt tempo och trött ben. Illamående och frustration. Pallplats och glädje. Mycket blandade känslor men en sak är säker och det är att jag måste träna mer intervaller nästa år.

Nu är säsongen slut och höjdpunkterna är helt klart följande:

  • Att vi lyckades med sub11 målet under Vätternrundan.
  • Alla nya vänner jag fått genom Team Sky Blue. Ni är grymma brudar!
  • Bronset på Polis-SM.
  • Träningslägret på Mallis.

Nästa år siktar jag på följande:

  • Sub 09:30 på Vätternrundan.
  • Att cykla något motionslopp på 10 mil under 3 timmar.
  • Att ställa upp i en riktig tävling, jag fick mersmak efter Polis-SM.

Nu är det höst och det innebär mer träning inomhus. Träningen inför nästa säsong har redan börjat. Efter en längre tids förkylning så är jag tillbaka på banan och den här veckan har jag testat på friskisjympa, skivstångspass och corepass. Nya muskler har vaknat till liv och jag inser att jag kan bli mycket starkare och uthålligare än jag varit denna säsong. Spinning blir det givetvis i massor, jag blev erbjuden att instruera på Nordic Wellness men jag var tyvärr tvungen att tacka nej på grund av flytt.

Så vad gör vi? Nu kör vi!

13735236_10154153129575310_1549089563_n 13516299_10154086197570310_4074616144748620946_n 13912506_10154204662825310_5689703952515020758_n 13239117_10154024138585310_5730453241819115593_n 13101442_10154003285195310_1501394159_n IMG_2964 IMG_2916

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like