DEN STORA HÄLSORESAN – HÄLSOSAMT ELLER INTE?

Programmet “Den stora hälsoresan” på Kanal5/Dplay har väckt väldigt stort uppmärksamhet och inte minst känslor bland människor. Sex stycken kändisar får under 112 dagar genomgå programmet “16 weeks of hell” med dess grundare Tony som sätter deltagarna på både kost- och träningsschema. Programmet har både risats och rosats i sociala medier och i media överlag. En del uttrycker att vikthetsen är för stor och är oroliga över hur deltagarna har rasat i vikt, andra tycker att det är inspirerande att se hur flera av kändisarna går från något överviktiga till smalare men framför allt starkare. Jag har nu tittat på hela programmet och även varit in på hemsidan för “16 weeks of hell”. Jag vet långt ifrån allt om detta upplägg, då jag aldrig har utövat det, men jag vill skriva några rader om hur mina tankar går kring detta.

Skulle jag själv hoppa på något liknande? Ja, kanske. Jag gillar utmaningar och att testa mig själv, både mentalt och fysiskt men jag vet samtidigt att kostupplägget som deltagarna i “16 weeks of hell” får förmodligen skulle göra mig till en sämre, det vill säga tröttare och grinigare, människa. Men det är bara vad jag tror. Jag skulle förmodligen vara tröttare och griningare första tiden med anledning av att jag inte får mitt socker och mina kolhydrater, men i slutändan kanske jag skulle vara både piggare och starkare? Testar man inte så får man aldrig veta. Jag ställer mig med andra ord väldigt ödmjuk inför detta då jag aldrig testat det själv.

Om man läser på hemsidan till “16 weeks of hell” så står det att man får ett kostschema som dom kan justera och med justera menar dom att man får mer att äta. Dom skriver också att dom i slutändan vill att deltagarna ska äta så mycket som möjligt. Under den så kallade deffen har programmets deltagare som äter 4500 kcal/dag. Om man fortsätter läsa står det att man inte skall äta mer än dom rekommenderar och absolut inte mindre, mer är inte bra men mindre kan vara farligt. Man ligger med andra ord alldeles på gränsen för vad kroppen klarar av. Längre ned i texten står det att dom inte använder sig av någon keto diet men att man hamnar i ketotillstånd under delar av programmet.

Vad är ett ketotillstånd? Kortfattat så innebär det att kroppen drivs av fett istället för kolhydrater. Det tar några dagar för kroppen att gå från förbränning av glukos till fett om man slutar att tillföra glukos i kosten. Kroppen förbränner med andra ord fett.

Det står också att man med deras program inte äter enligt klassisk periodisk fasta men man äter enligt principer som påminner om detta.

Vad är periodisk fasta? Man äter endast vissa timmar av dygnet. Den tid man äter kallas för ätfönster. Det finns olika upplägg. En del äter under 8 timmar och fastar 16 timmar av dygnets 24 timmar. Det finns också något som kallas för 5:2 dieten där man äter som vanligt under 5 dagar och fastar under 2 dagar, med fasta så innebär helt enkelt att man ligger på ett kaloriunderskott.

Det sista jag vill lyfta från deras hemsida gällande kosten väljer jag att citera: “Du får ett kostschema som inkluderar exakt vad du ska äta varje dag under 16 veckor. Alla måltider är näringsinnehållsberäknade och inkluderar tydliga recept så du enkelt kan följa kostschemat och laga måltiderna i hemmet. Kostschemat i original utförande innehåller nötkött, fläskkött, kyckling, fisk, skaldjur  och ägg samt olika mjölkprodukter.” Det står också, citat, “Vi tar aldrig bort kolhydraterna helt ur kosten, mängden kolhydrater varierar mellan de fyra blocken som kosten är indelad i och skillnaden från individ till individ vad gäller mängden kolhydrater är väldigt stor”.

Intressant upplägg. Tydligt men samtidigt otydligt. Man måste testa för att få veta mer, för att få veta allt. Det låter tufft och har man tittat på “Den stora hälsoresan” så ser man att många av deltagarna kämpar med både ork och dåliga magar. Att ställa om kosten påverkar såklart magen och att deffa påverkar såklart energin. Ganska enkelt och väldigt logiskt. En del av mig blir mer nyfiken och vill testa och en annan del av mig blir lite avskräckt. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om detta.

En av deltagarna är Agneta Sjödin som länge har varit en av mina förebilder, hon verkar vara så klok och tuff men samtidigt väldigt snäll och ödmjuk. Hon säger under programmets gång att hon är nöjd med den grund som “16 weeks of hell” har givit henne, hon gillar den fysik hon har uppnått men hon tror inte att hon kommer fortsätta lika stenhårt med sin livsstil efter programmet. Hon kommer fortsätta med vissa delar men unna sig lite mer, det är i alla fall så jag tolkar henne och jag tycker att det låter väldigt sunt.

Agneta tappar 6 kilo i vikt under programmet och 11 procent i fett. Hon är hela tiden väldigt tydlig med att hon inte vill tappa för mycket i vikt utan hon vill bygga muskler, vilket hon också uppnår. Sett till hennes resultat och inställning både innan och efter “16 weeks of hell” så känns upplägget som ett vinnande koncept, men då måste vi komma ihåg att vi alla är olika. Alla kroppar är olika och alla mentaliteter är olika. “16 weeks of hell” är inte för alla.

Martina Haag är också en av sex deltagare och hon väljer att hoppa av programmet, eller hon fortsätter på egen hand kanske man ska säga. Hon vill inte använda sig av någon våg och rapportera in sin vikt till coach Tony, det går emot hennes principer att vara beroende av en personvåg. En del av “16 weeks of hell” är att man skall väga sig för att coachen ska ha koll på deltagarnas viktnedgång och att dom inte tappar för mycket i vikt. Martina vill ändå inte väga sig, vilket jag har full respekt för, och hon fortsätter med kost och träning på egen hand men enligt programmet för “16 weeks of hell”. Här belyser programmet en del av den så kallade “vikthetsen”.

Jag vet att bland annat Johan Rheborg har kritiserat programmet väldigt hårt med anledning av att han tycker att det är en vikthets som får unga, och då framför allt, tjejer att må dåligt och i många fall ännu sämre än de redan gör. Mer går att läsa på Johans instagram. Jag förstår Johans poäng men jag håller inte med fullt ut. För Johan så är “16 weeks of hell” inte någon stor hälsoresa, men för någon annan så kanske det är det. Jag tycker att samtliga deltagare ser hälsosammare ut efter programmet än vad de gjorde innan. Bukfetma, som många (inte alla!) av deltagarna hade innan programmet, är något som många får på grund av stress och dålig kosthållning. Bukfetman är farlig, det är nog ingen nyhet för någon. Så ja, jag tycker att det är bra att man gör sig av med bukfetman sett ur hälsoperspektivet. Om unga tjejer triggas negativt av att se programmet så är det såklart FÖR J*VLIGT rent ut sagt, men med dagens sociala medier och media överlag så nås man av vikthets överallt och där tycker jag inte att “Den stora hälsoresan” på något sett är ledande i vikthetsen.

Jag känner att jag kan skriva en hel bok om detta och det var inte alls min mening. Min mening var att skriva vad jag tycker om upplägget och hur jag ser på det. Jag tror absolut inte att upplägget är för alla men jag tror att det kan fungera hur bra som helst för många. DU känner din egen kropp bäst och du vet vad den behöver och klarar av. Om du inte vet vad den behöver så kan man ta hjälp men då känner du förmodligen med tiden om det är för dig eller inte, så länge man ger saker en ärlig chans och har tålamod. Bra saker tar tid och en hälososam kropp byggs inte på en natt.

Utöver kostschema så får deltagarna i programmet starta varje dag med en timmes PW (power walk) och de får också 84 gympass att köra under112 dagar. I sista programmet får man se hur mycket starkare de har blivit i flera av sina övningar och det är en enorm skillnad vilket såklart är väldigt positivt och inspirerande.

Med det sagt så vill jag avsluta med att skriva att jag faktiskt blev inspirerad av programmet och startade dagen med en PW på drygt en timme. Jag var trött innan men väldigt pigg efteråt!

Nu är jag nyfiken på er åsikt. Har ni sett programmet? Vad tyckte ni? Här inne är det högt i tak så var inte rädd för att skriva vad Du tycker och känner.

Må gott!

/ Sofia

1 comment
Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like