ETT INLÄGG OM CORONA

Det är oundvikligt att inte påverkas av det som sker i vårt samhälle just nu. En pandemi har brett ut sig över världen och både smitta och rädsla sprider sig lavinartat. Jag har skrivit lite om detta i mina sociala medier och delar dessa inlägg med er här också. Hoppas att ni mår bra, att ni tänker på och agerar efter riskgruppernas utsatthet och tvättar era händer noggrant!

  1. CORONATANKAR (delat på mitt instagram Cyklamedsofia2.0 för fyra dagar sedan)

Efter fem dagar i fjällen och vackra vyer i överflöd så känner jag ett behov av att skriva några rader om Corona. Jag är ingen expert inom området men jag är övertygad om att man kommer långt på rena händer och sunt förnuft.

TÄNK PÅ RISKGRUPPERNA OCH AGERA DÄREFTER. Min farmor är gammal och skröplig och bor på hem. Hon sa lite skämtsamt i telefon att ”om Coronan kommer hit så blir det många lediga lägenheter på boendet”. Farmor är en sköning men det är ju ändå läskigt att viruset kan slå ut våra äldre och sjuka. Och inte bara äldre utan även andra som är kroniskt sjuka och därmed är extra känsliga.

AGERA GENOM HYGIENEN. Tvätta dina händer ordentligt med tvål och vatten flera gånger om dagen. Använd handsprit efteråt.

STANNA HEMMA OM DU ÄR SJUK. Du kanske klarar dig men andra kanske inte gör det. Använd ditt sunda förnuft.

UNDVIK STORA FOLKSAMLINGAR. Om du inte måste vara bland massa människor så var inte det. Ta det säkra före det osäkra.

RES INTE TILL RISKOMRÅDEN. Till exempel norra Italien. Så viktig kan inte utlandsresan vara. Tillägg: Nu har UD gått in och avrådit från alla utlandsresor fram till den 14 april, ett mycket klokt beslut. Alla resor kan i dagsläget vänta.

SÅLLA BLAND MEDIERNA. Jag tycker att media i vissa sammanhang har missbrukat sitt uppdrag. Det handlar ofta om att skapa rubriker och istället för att informera och hjälpa människor så skrämmer man upp dem. Det säljs handsprit och munskydd för obskyra summor online, då har det spårat.

2. VAD HÄNDER SEN? (delat på mitt instagram Cyklamedsofia2.0 för en dag sedan)

Det var skönt att vara i fjällen fyra dagar denna vecka. Inga nyheter, inget yttre brus, inget Coronakaos… bara skidor, familjen och må-bra-tid.

Sen kom vi hem och läget eskalerade fort. Från epedemi till pandemi. Från veckohandling till bunkring. Från resor till stängda gränser. Från stora evenemang till hemmamys.

Men vad händer sen? Vad har vi lärt oss av detta? Kommer vårt beteende förändras? Kommer vi fortsätta att tvätta händerna noggrannare? Kommer vi fortsätta ta hand om våra äldre lite bättre och skänka dom fler tankar om dagen? Kommer vi fortsätta handla närproducerat så att det alltid finns saker på hyllorna i affären när krisen kommer? Kommer vi fortsätta att flyga mindre? Eller kommer vi bara fortsätta som vanligt?

Jag tror att detta är naturen sätt att säga ifrån och vi borde lyssna och agera därefter.
VAD TROR DU?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like