Gravidvecka 16 – En riktig utmaning

Ni som känner mig vet att jag gillar utmaningar och att vara gravid är verkligen en utmaning som heter duga. Ena sekunden kan man känna sig fylld med energi och på topp, i nästa sekund så känner man sig trött och låg. Det svänger ofta och det svänger fort. Energin kommer och den går. Man har mindre energi än vad man hade innan graviditeten och man förbrukar den energi man har väldigt fort om man inte tänker sig för.

Tänker sig för som i att inte ta på sig för mycket, att våga tacka nej till saker, att prioritera och schemalägga vila, att göra en sak åt gången och dra ned ordentligt på tempot. Lättare sagt än gjort för någon som ofta håller ett högt tempo och gärna vill vara med på allt och göra flera saker samtidigt.

Men det här är väldigt nyttigt för mig. Jag måste lyssna på kroppen nu, det finns inga andra alternativ för man orkar verkligen inte agera mot sin kropp just nu, man måste agera med den. Och jag har blivit riktigt bra på att lyssna på min kropp, jag är lugnare och mer harmonisk… för det mesta.

Vecka 16 var dock ett undantag, då kände jag mig allt annat än lugn och harmonisk. Efter en intensiv vecka på jobbet med långa dagar och en helg i Östersund/Åre så var min energi på minus på söndagkväll när vi kom hem. Jag sprang dock på Frida Hansdotter och Anna Swenn Larsson och fick en sån där idolbild som man är löjligt stolt över, något som såklart gav energi.

På måndagen var jag helt slut. Totalt slut. Kände mig som en zombie. Flexade ut lite tidigare från jobbet (en av flera fördelar med att numera jobba kontorstider och med andra arbetsuppgifter) och åkte till Birsta City med min sambo. Vi tittade på nytt handfat och överskåp till toaletten och åkte sedan vidare till Babyproffsen, det sistnämnda skulle vi dock inte ha gjort…

Jag fick ett riktigt “gravid-breakdown”. Jag är övertygad om att alla gravida får det minst en gång under sin graviditet. MINST.

Det började med att jag sågen superfin spjälsäng med himmelsäng som var alldeles för dyr. Sen såg jag andra saker som också var dyra. Jag såg gulliga saker med dyra prislappar överallt. Jag kände hur frustrationen började koka inom mig. Frustration blandat med trötthet, det fick mig att se rött.

Jag började svära över “instagram-morsor” som kör runt med sin fina barnvagnar från Emmaljunga och ler och ser fräscha ut trots att de aldrig får sova ordentligt. Då sa min mycket kloka och förstående sambo att det var dags att åka hem. Då svor jag åt honom också. Sen åkte vi hem och jag började tokböla i bilen. Tårarna verkligen sprutade, det fanns inget stopp.

Jag kände mig lite löjlig samtidigt som jag tyckte synd om mig själv. Ska det vara såhär? Ska man vara såhär trött? Ska bebissaker vara såhär dyra? Hur ska jag orka? Hur orkar alla andra som har barn? Tusen frågor som snurrade i huvudet, många av dessa frågor snurrar fortfarande med jämna mellanrum men där och då så blev det för mycket av allt och hela min bebisvärld snurrade som aldrig förr.

Efter den där lilla kraschen blev jag sjuk, kroppen behövde verkligen vila. Jag har vilat bra den senaste veckan men jag har haft en tryckande huvudvärk i en vecka nu som inte riktigt vill släppa. Googlar på havandeskapsförgiftning och oroar mig förmodligen helt i onödan.

Imorgon ska jag kolla mitt blodtryck och det är med stor sannolikhet lika bra som det var sist hos barnmorskan. Men jag vill vara på den säkra sidan. Jag tar kroppens signaler på allvar, jag tar det säkra före det osäkra. Men jag känner på mig att allt är som det ska, jag behöver bara vila.

Det händer mycket i kroppen nu, bebisen är lika stor som ett päron och under kvällen på hotellet i Östersund så kände jag lite fladder i magen. Ingen spark utan någon lättare form av rörelse. Så overkligt och så fantastiskt. Tänk att det växer en liten människa i mig. Tänk…

Jag är för övrigt snart i vecka 18, det innebär att det snart är halvtid och ultraljudet närmar sig med stormsteg! Livet alltså, livet. Älskade livet.

Kram på er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like