Gravidvecka 25 – Piggare, starkare och gladare

Vi är redan inne i gravidvecka 25, hur gick det till?! Det känns precis som att jag satt här hemma i fåtöljen med en nedkissad gravidsticka i handen som visade positivt. Det känns som igår. Men det var vecka sex, nästan tjugo veckor sedan. Om ytterligare tjugo veckor så sitter vi förhoppningsvis med bebis i famnen. Tänk, en liten person ska flytta in hos oss. OMG! Hittar verkligen inte orden, bara OMG! Lycka.

Men hur har den senaste månaden varit egentligen? Jo, den har faktiskt varit riktigt bra. Det känns som att kroppen blir piggare och starkare för varje dag som går. Jag har haft mycket energi på jobbet, energi till att träna och energi till att “boa” hemma i lägenheten.

ATT BOA – Att städa maniskt och utforma varje rum perfekt inför bebis ankomst.

Jag var verkligen gått lös på att det ska vara tipp topp här hemma till bebis ankomst. Vi har gjort en mindre renovering/uppfräschning i badrummet och vi har äntligen omvandlat balkongen från ett cykelförråd till ett riktigt trevligt extrarum med loungemöbler. Tänk vad mycket vi ska hänga där ute under våren och sommaren. Hög mysfaktor!

Vi är nu inne på projekt barnrum som är det andra sovrummet i vår trea. Det rummet har tidigare varit en salig blandning mellan gästrum, kontor, tvättrum och förråd. Det har med andra ord varit kaos. Nu har vi börjat få ordning i kaoset och tanken är att vi ska behålla gästsängen och skrivbordet tills vidare men inredningen är barninspirerad med barntavlor och leksaker. Bebis kommer ju sova inne i vårt sovrum till en början och det är alltid bra att ha ett extrarum där man kan få vara ifred och sova eller blogga, två saker som jag gillar att göra.

ATT TRÄNA SOM GRAVID – Kroppen kommer att tacka dig.

Men nog om boandet, mer om träning! Jag hade varit inställd på att bli tröttare och tröttare för varje vecka under graviditeten men min kropp verkar anpassa sig bra till den nya uppgiften, just nu så mår jag nästan oförskämt bra. Jag har försökt att gå på spinning i alla fall en till två gånger i veckan, styrketränat en till två gånger i veckan och i lördags så blev det ett tvåtimmars yinyoga-pass med bästa Hanna. Alla övningar kunde jag såklart inte göra, man får vara extra försiktigt att töja ut kroppen åt olika håll och kanter när man är gravid. Lederna luckras upp under graviditeten vilket innebär att man blir mer rörlig (och känslig!) i bäcken och höfter, så pressa inte ut kroppen när du yogar som gravid. Var försiktig, fokusera på andning och njut. Yinyoga är rörlighet och återhämtning i en perfekt kombination, precis vad min kropp behövde.

Så tack igen kroppen, TACK! Och tack till mig själv som tar hand om kroppen med min träning, jag är helt övertygad om att jag inte hade mått lika bra under min graviditet om jag inte hade tränat så bra som jag gjort innan och som jag fortsätter att göra nu. Nu handlar det om att lyssna extra noga på kroppen och träna lite mer lagom, då säger kroppen också tack.

Jag fick några papper från barnmorskan där det står om graviditet och fysisk aktivitet. Där står det att vältränade kvinnor anpassar sig bättre till de förändringar graviditeten innebär samt mår bättre och får färre komplikationer. Träning är ett bra sätt att förbereda kroppen inför själva förlossningen. Så till alla blivande mammor där ute, var inte rädda för att träna! Om era kroppar tillåter träning så ska ni tacka kroppen genom att träna.

Kroppen mår bra och det känns verkligen som att bebis mår bra. De senaste veckorna har plutten verkligen levt om i magen. Bebis växer och rörelserna blir större och starkare. Det har gått från ett fladder i magen till små sparkar och kullerbyttor och det är verkligen något som är så häftigt så det går inte att beskriva med ord. Igår fick min sambo känna en spark mot sin hand för första gången. Vi satt ute i solen på balkongen och då kom det tre små sparkar mot handen som han höll på min mage. Jag tror att bebis gjorde high five till sin pappa.

Nu ska jag lägga mig i soffan och ta in en härlig dag som har varit fylld med både jobb, spinning och solsken. Våren är här på riktigt nu.

Kram på er!

PS. Min mage har verkligen poppat ut ordentligt de senaste veckorna och nio dagar av tio så älskar jag det! Det är så mysigt med en riktig bebiskula.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like