Gravidvecka 34 – Foglossning, sammandragningar och allt däremellan

Veckorna går så fort nu och jag vet inte riktigt hur jag ska sammanfatta den senaste tiden, orken och känslorna går upp och ner och fram och tillbaka hela tiden.

Efter resan till Barcelona så var energin nere på noll. Matförgiftningen och hela resan i sig hade tagit alla mina krafter men det var bara att ladda om direkt för en ny jobbvecka. Jag kom hem till lägenheten klockan 02:30 och klockan 09:00 var jag på jobbet. Tur att jag har flextid nu under graviditeten, den där extra sovtimmen var guld värd. Det blev några dagar med fokus på jobb, vila och sova sedan var det dags att packa väskan igen, nya äventyr stod och väntade runt hörnet.

På lördagmorgon tog jag och sex andra tjejer tåget från Sundsvall ner till vår vackra huvudstad, Stockholm! På schemat stod inget mindre än Backstreet Boys och deras spelning i Globen. Som vi väntat och som vi längtat! När vi bokade resan så var jag inte gravid men jag tänkte att jag kanske kommer att vara det när det är dags för spelningen så vi valde att boka sittplatser. Ibland får man tacka sig själv för att man tänker till före.

Vi promenerade en hel del både i Barcelona och i Stockholm och i Stockholm så började jag känna av foglossningen mer och mer. Det känns lite som en sträckning och ett tryck ned mot framför allt vänster ljumske. Jag började också känna av mer och mer sammandragningar, jag förstod dock inte att det var det först. När vi promenerade och tempot var för högt så kom det en tryckande känsla i magen, den blev hård och putade ut, och när jag beskrev den för syrran så förklarade hon att det är sammandragningar.

Jag trodde inte att sammandragningar kom redan i vecka 31 men om man läser på 1177:s hemsida så står det följande:

“Under graviditeten övar livmodermuskeln inför förlossningen. När muskeln drar ihop sig kallas det för att få sammandragningar. Ofta känns de från och med mitten av graviditeten. Sammandragningar brukar inte göra ont men det kan ändå vara skönt att vila och slappna av när du får sammandragningar.”

Tänk vad mycket man får lära sig om kroppen och tänk vad mycket kroppen gör för att förbereda sig inför förlossningen. Så häftigt! Foglossning är också en del av kroppens förberedelse, på 1177:s hemsida så står det följande:

“När du är gravid blir kroppens leder rörligare, särskilt i bäckenet eftersom det ska kunna vidga sig under förlossningen. Du kan få ont i bäckenet, korsryggen, ljumskarna, höfterna, på skinkorna, baksidan av låret och över blygdbenet.

… Smärtan skadar varken dig eller barnet och brukar försvinna efter förlossningen.

… Att kroppens leder blir mer rörliga är alltså naturligt. Det behövs för att barnet ska kunna födas genom slidan.”

Trots foglossning och en del sammandragningar samt en trött och sliten kropp så blev det en toppenhelg i Stockholm. Vi åt god mat, promenerade nere vid vackra Djurgården och dansade och sjöng (läs: skrek) till fantastiska Backstreet Boys. Ett fullsatt Globen med 90% kvinnor som skrek sig hesa, det kan inte bli annat än bra. Och jag tycker verkligen att BSB levererade. De sjöng bra, de hade en bra koreografi med proffsig dans och de hyllade Sverige och de svenska låtskrivarna som varit en stor del av BSB:s framgång. En riktigt nostalgishow som utmanande gravidkroppen lite extra men det var det värt, ett minne för livet!

Efter helgen i Stockholm så var kroppen totalt urladdad och när jag kom hem så grät jag av trötthet och hormonerna sprutade till höger och vänster.

De senaste veckorna har jag jobbat, vilat, tagit hand om kroppen och låtit mina lediga dagar vara helt obokade. Jag kunde dock inte låta bli att delta i Vårruset med elva andra brudar från jobbet. Tanken var att jag och en kollega skulle promenera runt i lugnt tempo, tempot blev dock inte så lugnt… Jag (som fick styra tempot) drogs med i den härliga stämningen och vi promenerade i rask takt. Det kändes bra under promenaden men på kvällen så hade jag ganska ont i ljumsken. På natten smärtade det en del och när jag skulle besöka toaletten, vilket ibland sker tio gånger på en natt, så var jag riktigt stel och hade svårt att gå. Det blir med andra ord inga mer raska promenader denna graviditet.

Det är bra att träna och vara fysiskt aktiv när man har foglossning men man måste såklart anpassa träningen efter känslan i kroppen. Styrketräning, lättare cykling och simning fungerar fortfarande hur bra som helst för mig och gör bara gott för kroppen. Nu har jag köpt klippkort på utomhusbadet och planerar att simma mycket den sista tiden av graviditeten.

Det är svårt att dra ned på tempot och hela tiden begränsa sig mer och mer i träningen när man är van vid att pressa kroppen till max, ibland blir jag arg och frustrerad men jag är samtidigt så tacksam över vad kroppen faktiskt klarar av. En del mår skit, kräks och är sängliggandes hela sin graviditet. En del kan inte bli gravida. Jag är gravid och kan jobba 100%, träna och resa runt. Så tack igen kroppen, du är fantastisk!

Apropå den sista tiden… vad hände med tiden? Det har gått så fort! Nu är vi inne i vecka 34 och plutten blir större och starkare där inne hela tiden. På nätterna är det mest aktivitet och sparkarna är inte så sköna längre, plutten är som sagt stark nu och det rör om det i min mage och bidrar till en del illamående. Men jag ser varje spark som något bra, det betyder att plutten frodas och har det gott där inne.

För 1,5 vecka sedan var jag hos barnmorskan och allt såg bra ut. Jag hade gått upp totalt 9 kilo, vilket var en lättnad. Jag vet att viktökningen inte på något sätt är det primära att fokusera på men jag har känt mig så stor och tung den senaste tiden. Minsta lilla trapp får pulsen att dra iväg och magen växer så det knakar. Jag trodde att viktökningen skulle vara mycket större men där hade jag fel, så skönt.

Allt flyter med andra ord på väldigt bra. Kroppen behöver mer vila nu när bebis växer mycket men jag börjar i alla fall känna att en del av den förlorade energin efter Barcelona och Stockholm är tillbaka. Nu är det dessutom bara en vecka kvar till semester. Jag har semester hela juli månad och sen kommer förhoppningsvis plutten i början av augusti. Som vi längtar!!

Det blev ett långt inlägg den här gången, det hinner hända så mycket i både kroppen och det mentala på bara några veckor. Vilken resa det är att vara gravid!

Vi hörs snart igen, kram på er så länge!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like