INTERVJU MED CYKLANDE MAMMAN ELNA DAHLSTRAND

Jag har en helt outnyttjad flik här på hemsidan som heter ”Bli inspirerad”. Den fliken har funnits sedan jag startade hemsidan, det vill säga år 2015, men den har aldrig använts. Nu är det dags att inviga fliken och inspirera er alla som titt som tätt kikar in här. Tanken är att jag någon gång i månaden, eller kanske till och med någon gång i veckan, ska ställa x antal frågor till en person som inspirerar mig. Frågor som hen får svara på. Ett enkelt upplägg som förhoppningsvis kan inspirera er. Jag är i alla fall övertygad om att det kommer inspirera mig.

Elna Dahlstrand

Först ut att inspirera är min stora cykelinspiration Elna Dahlstrand, den cyklande mamman som bor i Gränna med sin lilla familj. Att vara mamma, cyklist och egen företagare är något som verkligen inspirerar mig. Att hon dessutom är väldigt öppen med både framgångar och motgångar är något som för mig ger det där lilla extra, att både kunna skriva om det som är bra och det som är dåligt.

Elna, ordet är ditt!

När började du cykla? När morfar släppte pakethållaren på den röda cykel med handmålade vita, vackra ränder som min mamma och moster hade haft före mig. Jag testade MTB ett år kring millennieskiftet men började cykla på allvar först 2009 när jag insåg att jag behövde förändra mitt liv och lära mig ta hand om mig själv.

Varför har du valt cykling framför alla andra sporter? MTB, som är min älsklingsgren inom cykling har allt jag kan önska mig. Jag får utmana mig och jag får göra det i skogen – det är den absolut bästa kombon jag kan tänka mig. Det kan dessutom vara egentid när jag behöver det och det kan vara socialt när jag känner att jag vill hänga med vänner.

Hur många cyklar äger du och vad är det för cyklar? Alltså. Jag har många cyklar. Många. En MTB, en CX, ett par damcyklar, en elcykel, en dirthoj, en enhjuling som jag inte kan cykla på, en landsvägscykel

Vilken är din favoritcykel? Min MTB. Skulle jag bara ha en cykel skulle det vara min tävlingshoj. 2019 har det varit en Scott Spark RC 900 WC – 2020 uppdaterar jag till samma modell fast med elektriska växlar. Att få cykla på det allra bästa marknaden har att erbjuda är maximal cykellycka!

Bästa stället att cykla på? Oj. Måste jag välja ett? Shit så svårt. Men då väljer jag nog hela den region jag bor och verkar i, Biosfärområde Östra Vätterbranterna i Småland, mellan Jönköping och Gränna, för då kan jag radda upp alla mina favoritbanor. IKHP på Huskvarnabergen, Vistabanan strax utanför Huskvarna, Grännaberget med sina magiska stigar och så Omberg i Östergötland.

Ditt bästa cykellopp? Oj, nu blev det klurigt igen. Men när jag körde min allra första Cykelvasa 2009 – jag visste inte ens om det skulle vara möjligt att cykla nio mil för så långt hade jag aldrig cyklat – och när jag klarade det var jag så lycklig.

Ditt bästa cykelminne? Kan det ha varit när jag var och cyklade med min allra bästa vän i Strutsabacken i Huskvarna. Han försökte lära mig att hoppa över ett dike och vid något tillfälle stod han vänd med ryggen mot mig och jag tittade på honom och tänkte “herregud, jag är ju kär”. Det har gått sju år och en bebis sedan dess!

Något pinsamt cykelminne du vill dela med dig av? Jag gör ju pinsamma grejer hela tiden. Cyklar fel, missar att stigen svänger och glömmer att sätta upp handen i luften för att signalera stopp.

Dina bästa tips till den som vill cykla under hösten/vintern? Bara gööööör’t. Stick ut – experimentera med klädsel, testa dig fram och stirra dig inte blind på prylar.

Om man vill börja tävla, vad ska man då tänka på? Jo, det kan kännas så utsatt att tänka att man ska tävla. Att alla kommer att titta på en och bedöma hur man kör. Men vet du – när det kommer någon ny till sporten är det det sista man tänker på, det är liksom ingen som står och analyserar din åkning eller teknik eller fart – det skiter man i – det som spelar roll och det vi som redan cyklar snackar om är att det är så sjukt kul någon ny testar att tävla.

Din största inspiration när det kommer till cykling? Cykling har gett mig så många häftiga förebilder. Den största är förstås min mamma som var den som fick in mig på cykling. Hon har hållit på med landsvägscykling länge, inspirerad av min morfar som cyklade Vätternrundan flera gånger när den var alldeles ny. Såklart blir jag inspirerad av Jenny Rissveds men även av mina vänner – dem jag tränar och hänger med och som får mig att utmana mig och ha kul är mina största inspirationskällor.

Har du någon cykeldröm du vill uppfylla som du ännu inte uppfyllt? Jag tog just tag i en stor cykeldröm och utvecklar min verksamhet åt event- & upplevelsehållet med fokus på cykel. I slutet av januari ordnar jag mitt första läger i mitt vackra Småland – då blir det vinterträningsläger i Bauerskogar, ett tillfälle att samla distansmil ihop med andra, bo fint och äta gott och umgås utan att resa utomlands.

Vad har du alltid med dig när du är ute och cyklar? Mobilen. Det är det enda jag aldrig slarvar med. Om det händer något med mig eller någon annan vill jag kunna ringa efter hjälp, oavsett om det är träning eller tävling.

Din bästa cykelpryl? Just nu: däcktrycksmätare. Har snöat in fullständigt på att experimentera med däcktryck på MTB och nu bara MÅSTE jag ha exakt koll på hur mycket luft jag har.

Ditt bästa cykelsnacks? Bananer!

Och sist men inte minst, ordet fritt! Högt som lågt, vad vill du skicka ut för meddelande till alla cyklister där ute? Stick ut och cykla. NU!

Tack för ”pratstunden” Elna, fortsätt inspirera och ut och cykla med dig. NU! 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.