LICENSERAD INTERNATIONELL PERSONLIG TRÄNARE

Förra veckan blev jag godkänd på alla examinerande moment i utbildningen hos IntensivePT vilket innebär att jag nu är licensenerad internationell personlig tränare! JIPPI!

På mitt instagram @mabramedsofia ställde jag frågan om ni ville att jag skulle skriva ett inlägg om hur det har varit att plugga till PT. Alla som svarade på frågan svarade “JA” så därför tänkte jag skriva lite om resan från att jag anmälde mig till att jag blev licenserad. Det kanske är fler där ute som vill plugga till PT?

  • Drömmen
  • Anmälan
  • Kursstart
  • Föreläsningar & Ämnen
  • Distansplugg
  • Paus i plugget
  • Back on track
  • Tentamen
  • LICENSEN!
  • Praktisk helg i Stockholm (ej examinerande)

DRÖMMEN – Den har alltid funnits där paralellt med drömmen om att bli polis. Jag satsade på det sistnämnda men har alltid fortsatt att drömma om yrket som personlig tränare. Jag brinner för rörelseglädje och är sedan tidigare spinninginstruktör på Friskis, instruktör för Mamma Stark (träning för nyblivna mammor) och var för några år sedan ledare i landsvägscykling. Ledarskapet inom träning har givit mig så mycket och lusten till att bli personlig tränare har hela tiden växt. Under min mammaledighet så tänkte jag att man faktiskt kan jobba med två olika saker, en sak behöver inte utesluta en annan. Sagt och gjort…

ANMÄLAN – Jag anmälde mig till kursstarten den 30/3 hos IntensivePT. Innan anmälan så bollade jag såklart detta med min sambo. Skulle jag ha råd med detta? Man tjänar ju inte multum som mammaledig. Skulle jag ha tid med detta? Det är ju inte “bara” att ta hand om en bebis. Skulle jag orka med detta? Hänvisar återigen till bebis. Skulle jag känna att det var värt det? Hänvisar till bebis en tredje gång då lilleman är det centrala i våra liv och om han är lycklig så är vi (jag och min sambo) lyckliga. Tankar om att vara självisk tog plats i mitt hjärnkontor, ni vet det där dåliga samvetet, men de tankarna slog min sambo genast bort, han sa att jag skulle bli en bättre mamma om jag satsade på mina drömmar. Då var vi där igen, en sak behöver inte utesluta en annan. Man kan både vara en bra mamma och plugga samtidigt. Så jag anmälde mig och jag valde IntensivePT för att kunna plugga på distans, i egen takt och med en avbetalning som sker månadvis.

KURSSTART – De första två veckorna var det föreläsningar måndag till söndag varje kväll från klockan 17 till 22. Föreläsningarna sker live där hela klassen kan chatta med varandra samt med föreläsaren. Föreläsningarna spelas in och går att se i efterhand och spara ned. Så bra och så smidigt när man har en bebis hemma som man vill krama och ta hand om.

FÖRELÄSNINGAR & ÄMNEN – Nu ramlade jag in lite på detta under ovanstående rubrik. Men vad är det för ämnen man läser som PT? Jo, det är följande ämnen: Anatomi, fysiologi, träningslära, näringslära, funktionella grundrörelser, tester, sälj, kostrådgivning i praktiken, kosttillskott, marknadsföring, jobba som PT, Idrottsskador, förslitningsskador, programmering och klientfall, konditionsträning, biomekanik, neurokemi, mobility, uppvärmning och nedvarvning. Det är med andra ord ganska mycket att lära sig och man får en väldigt bra och bred grund att bygga vidare på. Man blir aldrig fullärd som PT.

DISTANSPLUGG – Att plugga på distans är smidigt på många sätt, och det enda alternativet för mig och min livssituation, men också svårt. Man har inga fysiska personer att sitta ned och plugga med utan man får klara sig själv, hitta sin egen studieteknik och koppla på disciplinen ordentligt. Det har gått bra men vissa dagar, till exempel då bebis lekt mitt i natten och sömnen har tagit stryk, så är det lätt att man gör andra saker istället för att plugga. Skall tilläggas att lärarna svarar på frågor via mejl och det finns också en facebookgrupp som man blir en del av vid kursstart där man kan bolla frågor med sina studiekamrater.

PAUS I PLUGGET -Jag tog en pluggpaus i juni. Det blev för mycket med lilleman, altanbygge, jobb och andra oplanerade saker som hör livet till. Det var välbehövligt och det enda alternativet. Dygnet har för få timmar helt enkelt.

BACK ON TRACK – I juli gick jag och sambon på ledighet och då kunde jag återuppta plugget. Jag renskrev mina anteckningar från föreläsningarna och tittade sedan en gång till på de föreläsningar som var svårast, bland annat idrottsskador och neurokemi.

TENTAMEN – Efter hårt plugg så kände jag att jag var redo för tentamen så jag öppnade upp den i början av augusti och hade då 14 dagar på mig att slutföra alla delmoment och slutprovet. Det tuffaste var att hitta tiden när man har bebis. Först så pluggade jag när bebis sov, det vill säga litegrann på dagarna och ännu mer sent på kvällarna. Den taktiken höll ett tag men sen blev jag dyngtrött istället. Då bytte jag taktik och körde järnet några dagar på annan ort och slutförde alla stora inlämningsuppgifter. Det var en vinnande taktik för jag blev GODKÄND och fick min licens.

LICENSEN – Internationell personlig tränare, där satt den! Drömmen är numera verklighet och PT-verksamheten är redan i rullning. Jag har fått några gråa hår längs vägen men det var det utan tvekan värt. Tack till världens bästa sambo som stöttar mig i allt jag gör, det kan inte alltid vara lätt att leva med någon som ständigt drar igång nya projekt. Tack till lilleman som alltid glatt hejar på mamma i hennes utmaningar och äventyr! Och tack till alla andra som peppat och stöttat längs vägen, ensam är inte stark!

PRAKTISK HELG I STOCKHOLM – Nu har jag tagit igen förlorad sömn, firat lilleman som fyllt ett, njutit av att vara klar och kört mina första PT-pass som licenserad PT. Ett PT-pass för en nybliven mamma och ett gruppträningspass för en nybliven 40-åring och hennes vänner. Kontakta mig gärna om du vill ha hjälp med träning och/eller kosten! Nu väntar den praktiska helgen med IntensivePT i Stockholm, den är alltså inte examinerande utan ett tillfälle att se, lära och lära ut.

Må bra så kanske vi ses i något sammanhang inom kort!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like