MIN TRÄNINGSVÅR

Hela livet känns upp och ned just nu efter farmors bortgång, coronastormen som dragit in över världen och därmed alla inställda resor och motionslopp. Vad behöver man då? Jag vet vad jag behöver och det stavas MÅL. Och för att uppnå mina mål så behöver jag en PLAN. En bra plan består av STRUKTUR. Vi tar en del i taget.

  • MÅL – Jag har haft två primära mål detta år och det är Siljan Runt (16 mil på racer) den 6 juni och Cykelvasan (9 mil på MTB) i mitten av augusti. Siljan Runt är flyttat till den 12 september med anledning av Corona. På ett sätt känns det skönt, jag har varit sjuk i flera veckor nu och tappat mycket viktig försäsongsträning. På ett annat sätt känns det trist, jag hade ju verkligen sett fram emot att testa formen tidigt under säsongen. Nu blir det lite omfall i planeringen. Jag har fortfarande samma mål men de flyttas längre fram i tiden. Det största mål är dock att komma tillbaka i form efter min graviditet och det ska jag lyckas med genom att ta sikte på dessa motionslopp. Jag behöver något konkret, något att ta på, för att lyckas och då räcker det inte med att bestämma sig för att komma i form utan då behöver jag några motionslopp.
  • PLAN – Min plan har varit ganska otydlig. Jag skrev ett inlägg för ett tag sedan om hur många pass i veckan jag skulle träna och vilken typ av pass detta skulle vara. Den planen föll ganska snabbt. Som småbarnförälder blir det sällan som planerat och nu har hela familjen varit sjuka i totalt 3,5 vecka och då ställs verkligen hela träningspleneringen på ända. Så det blir omfall även här. Min plan är att i slutet av denna vecka börja träna igen, då borde kroppen vara helt fräsch efter förkylningen. Jag börjar med ett lättare styrkepass med fokus på rörlighet och ser hur kroppen reagerar på det. Om kroppen gillar det så blir det ett pass på min MTB i helgen, jag vill upptäcka lite nya stigar här i området där jag bor. Om kroppen gillar det så kommer jag försöka köra tre cykelpass i veckan och minst ett styrke- och rörlighetspass. Det är fyra pass i veckan vilket känns som en lagom stor och realistisk dos med träning. Något av cykelpassen kanske byts ut mot ett löppass, så länge det är kondition så spelar det ingen roll.
  • STRUKTUR – Min struktur hänger ihop med min plan. Det blir svårt att sätta ut exakta tider för min träning varje vecka eftersom sambon jobbar treskift och jag jobbar 30% med obekväma tider. Jag får helt enkelt anpassa min träning efter våra scheman. Den struktur jag kommer att få är fyra pass i veckan, tre pass med konditionsträning och ett pass med styrka (gärna två om tiden finns). Jag ska skriva ned all min träning i en kalender för att få en snygg struktur och översikt.

Det viktiga för mig nu är att kroppen blir helt återhämtad efter sjukdom och att jag kan ta mig ut på cykeln med en puls och ett flås som svarar positivt. Jag var i mitt livs cykelform sommaren år 2018, samma år som jag blev gravid, och jag vill såklart tillbaba till den formen, men bra saker tar tid! TÅLAMOD och DISCIPLIN blir två ledord för mig denna vår. Men viktigast av allt, att HA ROLIGT på cykeln!

Målgång efter Vänern Runt (60 mil) år 2018.
Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like