MTB – FÖR DIG SOM ÄR NYBÖRJARE

Jag är absolut INTE något proffs när det kommer till MTB. Jag har cyklat landsväg sedan 2013 och vill väl påstå att jag har rätt bra koll på hur en racer fungerar och hur man använder en sådan på bästa sätt. MTB, det är något helt annat. Vi snackar fortfarande om watt, kadens och annat cykelrelaterat men det är andra hastigheter, andra vägar/stigar, mindre bars i däcken men fortfarande lika många i fickan. Det är med andra ord en hel del nytt att lära sig så jag tänkte dela med mig av mina tankar kring detta.

Målet är inställt på Cykelvasan i mitten av augusti detta år. Håller tummarna för att loppet kommer att genomföras som planerat och att covid-19 har flackat ut rejält då.

Idag tog jag fram min MTB ur förrådet och säsongen är med andra ord igång! Jag är såklart extra pepp efter förra året då jag var gravid hela våren och sommaren. Det ska bli SÅ kul att komma igång med cyklandet ordentligt igen och denna säsong både på racer och MTB.

Men vad ska man tänka på när man cyklar MTB? Vad behöver man för prylar? För ja, prylar är viktigt. Det blir mycket roligare och enklare om du har rätt grejer från start.

Vi börjar med CYKELN. Jag har en hardtail – det innebär att det bara är dämpning fram på cykeln – som är bättre begagnad. Märket är Specialized och den rullar riktigt fint efter en genomgående service. Jag fick byta det mesta på cykeln och känner att jag nu kan lita på den till 110%. Det är viktigt att kunna lita på sin cykel, gör man inte det så kommer det inte att fungera. Det är precis som med sin partner, eller på ett ungefär i alla fall. 😉

Kom ihåg att kolla däcktrycket innan du cyklar iväg. Jag har ungefär 2,5 bar både fram och bak.

Jag har ett par cykelskor med SPD, det innebär att man klickar fast skorna i pedalerna. Man får ett helt annat rundtramp när man både kan trycka och dra ordentligt. Ett bra rundtramp innebär mycket kraft och energi som tar dig framåt.

Jag har en hjälm med MIPS, vilket innebär att hjälmen också skyddar ditt huvud mot det rotationsvåld som kan uppstå när du ramlar och slår dig. För ramlar det gör man, förr eller senare. Jag blev övermodig under dagens pass och cyklade på en stig som var delvis isig, det resulterade i årets första vurpa.

Jag har ett par ordentliga heltäckande cykelhandskar som ger både grepp och skydd.

Jag har ett par cykelbyxor med padding (vaddering) i rumpan som gör att jag sitter skönt och kan cykla länge.

Ha alltid (!) med dig ett litet mekkit och en extra slang om det som inte får hända faktiskt händer längs vägen.

Ringklocka på cykeln är det lag på att ha, jag cyklar mycket på stigar men för att ta mig till och från stigarna så blir det en del cykling på vanliga vägar och då måste man kunna varna att man kommer bakom gångtrafikanter.

Är det mörkt ute så har jag rött ljus bakåt och vitt ljus framåt.

När solen skiner har jag alltid ett par cykelglasögon som både skyddar mot sol och flygande småkryp.

Vattenflaska i en hållare på ramen och en energibar i fickan gör cykelturen mycket roligare, jag lovar.

Nu är du redo för både vägar och stigar. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like