VANDRA MED SMÅBARN – MIN GUIDE TILL SMÅBARNSFAMILJEN

Jag har fått en del frågor om hur det är att vandra med småbarn och hur vi – jag och min sambo och vår lille Ture på 11 månader – gör för att det ska bli njutbart och inte bara jobbigt. Lite jobbigt ska det vara men då tänker jag på det fysiska sett till din träning, om det går att undvika det jobbiga sett till hur barnets upplevelse är så är det såklart en fördel.

Alla barn är olika. Vissa barn älskar att sitta på ryggen eller på magen, andra gör det inte. För vissa barn krävs det övning, för andra fungerar det direkt och för en del barn fungerar det kanske inte alls. Jag har såklart inte svar på allt men jag vill ge dig tips på hur du/ni kan vandra med ditt/ert barn utan att det blir en vända till helvetet och tillbaka. Det ska vara njutbart att vara ute på tur och det underlättar med rätt grejer, att packa grejerna rätt och att ha rätt inställning. Du/ni skall med andra ord vara förberedd…

  • När kan man börja vandra med bebis?
  • Köp en redig ryggsäck.
  • Träna på korta turer innan den långa.
  • Bär din utrustning och bebis ergonomsikt rätt och riktigt.
  • Packa rätt och packa lätt.
  • Ta pauser.
  • Håll det enkelt, ut och NJUT!

När kan man börja vandra med bebis? När bebis är redo och när bärstolen är redo för bebis. Det står tydligt i instruktionsmanualen när man kan börja gå med bebis och du känner såklart din bebis bäst. Vi började med kortare turer när lilleman var 6 månader och kunde sitta upp själv utan stöd.

Köp en redig ryggsäck. Med redig ryggsäck så menar jag något i stil med den som vi har och som jag skrev om i detta inlägg (ett inlägg jag skrev i samarbete med AddNature). Det är en så kallad bärstol från märket Vaude, bärstolen är perfekt för vandring och har ett ergonomiskt utformat bärsystem med ett höftbälte som distribuerar vikten jämt. Bärstolen har en ryggnära passform och både lättåtkomliga fack samt större fack för leksaker, kläder, fika, osv. Det finns också ett stöd längst ned som tillåter att man sätter ned stolen på marken med bebis i den utan att stolen tippar. Jag är supernöjd med den här bärstolen men vet inte om den finns kvar hos AddNature. Jag kan verkligen rekommendera märket Vaude i alla fall. Vi har använt den på många turer nu och vi har aldrig fått ont i kroppen och lilleman sitter väldigt bra i den. Det är med andra ord värt att lägga några extra hundra på en bra ryggsäck om ni tänker vandra längre och mer än en gång.

Träna på korta turer innan den långa. Känn på utrustningen. Hur känns det i kroppen? Hur reagerar bebis? Ställ in ryggsäcken rätt, anpassa den efter din och bebis kropp. Testa att packa ned lite olika saker och se hur det fungerar.

Bär din utrustning och bebis ergonomiskt rätt och riktigt. Aktivera din core och bär INTE med axlarna, bär med dina höfter/ben. Kom ihåg att använda utrustningen rätt så att du aktiverar rätt muskler i kroppen när du går. En felbelastning kan göra väldigt ont under en längre tid. Tyngden från bärstolen skall sitta runt höften och du skall alltså bära med dina ben, inte med dina axlar. Om du inte spänner åt höftbältet ordentligt så kommer tyngden landa på dina axlar och du kommer med stor sannolikhet få väldigt ont i din överkropp både under och efter turen.

Packa rätt och packa lätt. Det står tydligt på bärstolen eller i bärstolens instruktionsmanual hur mycket bebis får väga som max och hur mycket packningen får väga som max. Följ dessa instruktioner och packa smart. Ombyte till bebis är ett måste om olyckan är framme. Energi i form av mat och vätska till dig och bebis är också ett måste. Vi brukar prioritera vatten, välling (glöm inte flaskan!), klämmisar, riskakor, bananer och en liten chokladbit. Energi både till dom vuxna och bebis. Men smaken är såklart som baken, delad. Blöjor, våtservetter och en liten filt som man kan använda som skötbädd är också ett måste. Solkräm och solhatt till bebis om solen tittar fram och gärna solkräm till dig också, solen kan vara farlig och alla behöver skydd. Första förband och handsprit har vi också alltid med oss om olyckan är framme samt att man alltid ville hålla sig ren om händerna. Ett par extra strumpor och skavsårsplåster kan vara din räddning om du blir blöt om fötterna och/eller får skoskav. All denna packning får med marginal plats i bärstolen som vi har. Tänk också på HUR du packar. Lägg sakerna du behöver lättillgängligt längst ut, osv.

Ta pauser. Bebis behöver sträcka på sig, äta och kanske få en ny blöja. Du behöver också sträcka på dig, äta och kanske kissa. Det är viktigt att ta det lugnt och lyssna både till din egen kropp och bebis signaler. Man ska vara hel och ren, mätt och belåten.

Det är såklart en del att tänka på men när du har rätt utrustning och har testat på detta några gånger så kommer det förhoppningsvis kännas bra och ganska lätt att ta sig ut för både dig och bebis. Det handlar om att hålla det enkelt med småbarn annars blir det bara ett projekt och det skall det inte vara.

Funderar du på något annat? Lämna gärna en kommentar så svarar jag så fort jag kan.

LYCKA TILL!

“Ut på tur, aldrig sur” 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like